Att vandra med hund och upptäcka Sveriges vackra natur med sin fyrbenta vän är en fantastisk upplevelse. Oavsett om ni ska ge er ut på en längre vandringsresa eller gå en dagstur, är förberedelser A och O för en lyckad upplevelse. Nedan har vi samlat allt du behöver veta och tänka på när du ska vandra med hund i Sverige.
1. Anpassa vandringen efter din hunds kondition, ras, ålder, hälsa liksom vana
Läs på och välj en vandringsled som passar dig och din hund. Utgå från hundens kondition, ras, ålder och hälsa liksom vana. Att vandra med hund behöver inte vara svårt – är det första gången kan ni börja i ert närområde och successivt öka på avstånd och svårighetsgrad. Man behöver inte åka flera mil för att hitta vackra platser att vandra på. Kanske finns det något fint naturreservat i området där ni bor? Eller kanske har ni lyxen att bo i närheten av någon av
Sveriges nationalparker? Ett annat bra tips att välja en led som är utmarkerad, då kan ni gå utan att behöva navigera med karta och kompass.
2. Läs på och gör research samt ta med karta och kompass
Olika vandringsleder är olika långa, har olika krävande terräng, så se till att läsa på och hitta en led som passar er. Se över rutten ni ska vandra och håll koll på vädret (vandrar ni i fjällen exempelvis, kan det gå från strålande sol till regn och blåst på bara några minuter). På
Svenska Turistföreningens hemsida kan du läsa mer och hitta olika vandringsleder. Oavsett om ni går på markerad led eller ej så ska ni alltid ha med karta och kompass (det är inte alltid man kan förlita sig på kartan i mobiltelefonen och att täckning finns).
Här kan du lära dig hur du navigerar med karta och kompass.
3. Koppeltvång gäller 1 mars – 20 augusti
Mellan 1 mars och 20 augusti gäller koppeltvång i Sverige. På vissa platser kan det vara koppeltvång året runt för att säkerställa att djurlivet inte störs, i vissa nationalparker råder totalt hundförbud. Så läs på innan om särskilda regler gäller där ni ska vandra.
4. Ska ni bo i fjällstuga, se till att boka hundrum i förväg
Hundar är välkomna på över 180 av Svenska Turistföreningens fjällstugor och personliga boenden från norr till söder. Hundrummen är dock begränsade i antal så se till att stämma av tillgängligheten innan för att vara säker på att det finns plats. Att ha med ett tält på vandringen är ett bra tips om det skulle vara fullbokat.
5. Ta med extra hundmat och hundgodis liksom se till att vatten finns tillgängligt
Under en vandringstur gör kroppen av med mer energi än vanligt, så se till att ta med tillräckligt mycket hundmat och hundgodis så att det räcker för hela resan. Även vatten är ett måste att ta med. Det är inte säkert att det finns rent dricksvatten där ni vandrar, så se till att kolla upp det innan. På många platser i fjällen är vattnet så rent att det går att dricka direkt, då är det inte nödvändigt att kånka med flera liter vatten utan då kan ni fylla på under vandringens gång, se dock till att kolla upp det i förväg.
6. Ta reda på var närmaste veterinärklinik ligger och spara ner jour-nummer
Om olyckan skulle vara framme är det bra att vara förberedd. Ta reda på var närmaste veterinärklinik ligger och spara ner telefonnumret dit så att ni har det nära till hands.
7. Om ni ska tälta, se till att ha övat på att bo i tält innan ni ger er ut
Ska ni bo i tält, se till att ha övat på det innan så att det blir en trygg upplevelse för alla i familjen. Med en orolig hund i tältet är det svårt att få tillräcklig återhämtning och det är varken kul för två- eller fyrbenta.
8. Skydda er mot fästingar och leta efter fästingar kontinuerligt
Se till att skydda både dig och hunden mot fästingar. Kom ihåg att ta med fästingpincett, och leta igenom dig själv och din fyrbenta vän kontinuerligt. Speciellt om ni ska sova tätt intill varandra i tält eller i stuga. Här kan du läsa mer om hur du skyddar dig och din hund mot fästingar.
9. Ha med första hjälpen-kit (som kan användas av både människa och djur)
Man vet aldrig när olyckan är framme, så ha alltid med ett första hjälpen-kit som kan användas till både människor och djur. Här ryms t.ex sårtvätt, gasbinda, pincett, liten sax, sjukvårdstejp, plåster, klotång, skyddande tassalva m.m.
10. Packa med kläder efter väder och rätt utrustning
Håll koll på väderleken och packa kläder efter väder – det gäller för både två- som fyrbenta. Har du en hund som tenderar att frysa i regn, blåst och kyla så är det en god idé att ta med regntäcke och ett varmare hundtäcke. Ska ni vandra på svårt underlag (t.ex mycket sten) kan det vara en god idé att ta med skyddsskor eller “tossor” som skyddar hundens tassar. Hundsele framför hundhalsband är att föredra när ni ska vandra, då belastningen fördelas jämnt runt hundens kropp vilket skonar hundens nacke från drag och ryck. Ett slitstarkt och långt
hundkoppel eller långlina lämpar sig bra på vandring, då hunden får mer utrymme att röra sig.
11. Respektera regler och bestämmelser
På vissa ställen kan det råda tältningsförbud, eldningsförbud och även hundförbud. Innan du ger dig ut på vandring, ta alltid reda på vilka regler som gäller på platsen du tänkt besöka.
12. Ta med skräpet hem
Grundregeln är att det du tar med dig ut i naturen, tar du också med dig hem. Skräp hör inte hemma i naturen, tar lång tid att bryta ner och skadar både djur och natur. Ha med en skräppåse där du kan samla skräpet. Ser du skräp där ni vandrar – gör gärna naturen en tjänst och ta med det därifrån.
Med dessa tips i åtanke hoppas vi att du känner dig lite mer förberedd än innan, och förväntansfull på ert kommande äventyr! Och det viktigaste tipset av alla – ut i naturen, njut och ha kul!
Missa inte att spana in våra hundtillbehör som passar extra bra till vandringsresan!
Läs mer:
Vandra med hund checklista – här är sakerna ni behöver!
Vandra med hund i Sverige – här är populära ställen att vandra med hund!